وبلاگ

بورس انرژی چیست؟

بازار بورس و اوراق بهادار ایران را چهار بازار بازار بورس، فرابورس، بورس کالا و بورس انرژی تشکیل داده‌اند.  در سال ۱۳۸۶ ایده اولیه تأسیس شرکت بورس حامل‌های انرژی به منظور خرید و فروش‌های نفت میان وزارتخانه نفت و بخش‌های مختلف اقتصاد کشور شکل گرفت . حامل‌های انرژی در واقع کالاهایی با قدرت انتقال انرژی مانند نفت، گاز، برق و … هستند که در بازار بورس به ‌صورت کالا یا اوراق بهادار مبتنی بر کالا به فروش می‌رسند.  در ادامه، شاهد به وجود آمدن زیرساخت‌های مطلوب در صنعت برق کشور و نیاز به حضور آن در بازار بورس بودیم. به این ترتیب، اقدام‌های لازم برای راه‌اندازی بورس نفت و برق از سال ۱۳۹۰ آغاز شد و با تأسیس شرکت بورس انرژی طی یک سال به بار نشست. این شرکت در سال ۱۳۹۱ در اداره ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیر تجاری به ثبت رسید و آغاز به کار کرد. پس از تأسیس این شرکت، خرید و فروش حامل‌های انرژی در بازارهای شفاف و کارآمد با نقدشوندگی و رقابت‌پذیری بالا توسط اشخاص حقیقی و حقوقی داخلی و بین‌المللی تسهیل پیدا کرده است.

در این بازار رقابتی، دسترسی عادلانه تمام شرکت‌ها و سازمان‌های متقاضی میسر می‌شود و قیمت‌ها به تعادل می‌رسند. به این ترتیب، نقد شوندگی افزایش ‌یافته و رفع انحصار محقق می‌شود. تمام اطلاعات مرتبط با بازار بورس انرژی ایران را می‌توانید در آدرس اینترنتی irenex.ir  به دست آورید.

اهداف بورس انرژی

  • افزایش مداوم ورود سرمایه انسانی و بهبود منابع فیزیکی

  • ارزش‌آفرینی و اطمینان از تأمین منفعت سرمایه‌گذاران و سهامداران

  • افزایش و حفظ سلامت بازار و کشف قیمت با شفافیت بالا با بهره‌گیری از روش‌های کارآمد

  • افزایش گستره تعامل و همکاری کارآمد با نهادهای فعال در بخش‌های مختلف بازار مالی کشور

  • طراحی و انتشار ابزارهای مالی نوین و کالاهای جدید با در نظر داشتن نیازهای طرفین معامله در این بازار

  • روشن‌سازی، تثبیت و ارتقاء جایگاه و بهبود عملکرد بورس حامل‌های انرژی برای خریداران و عرضه‌کنندگان این بازار

انواع بازار در بورس انرژی

بورس حامل‌های انرژی شامل سه بازار فیزیکی، مشتقه و فرعی است که هر یک از آن‌ها، چند تابلو را شامل می‌شود. این نوع دسته‌بندی بر اساس نوع معامله، ساعت‌های معاملاتی و کالاها انجام می‌گیرد. در بازار فیزیکی، در واقع خود کالاهای قرار گرفته در لیست پذیرفته‌ شده‌های بورس خرید و فروش می‌شوند. نحوه معامله هر یک از کالاها در بازار فیزیکی بورس انرژی با یکدیگر متفاوت است. با وجود اینکه آشنایی با جزئیات نحوه معامله هر یک از حامل‌های انرژی برای اشخاص حقیقی الزامی نیست، اما شما می‌توانید از طریق آموزش بورس انرژی با آن‌ها آشنا شوید.
در این میان، تمامی معاملات به واسطه کارگزاری‌ها انجام می‌شوند. بازار فیزیکی به‌طورکلی ۳ تابلو معاملاتی نفت و گاز، برق و سایر حامل‌های انرژی را شامل می‌شود. به‌طورکلی، امکان دریافت کد و ثبت خرید برای تمامی اشخاص حقوقی در بازارهای داخلی (هردو بازار برق و فیزیکی) امکان‌پذیر است. این در حالی است که در  بازارهای بین‌المللی، حق خرید به اشخاص حقوقی و حقیقی با شرایط ویژه تعلق می‌گیرد. بسته به نوع بازار، افرادِ مجاز به معامله تفاوت خواهند داشت.

فرآیند معامله در بازار برق بورس حامل‌های انرژی

قوانین بورس انرژی در بازار برق و فرآیند معامله کالاها در آن متفاوت با بازار فیزیکی است. خریداران تنها در ساعت‌های محدودی از روز می‌توانند به سیستم معاملاتی دسترسی پیداکرده و سفارش خود را ثبت و تصحیح کنند. این معاملات به ‌صورت روزانه و در صورت شارژ توزیع برق نیروگاه‌ها و به‌صورت حراج چند قیمتی انجام می‌شوند. از ساعت ۹:۳۰ تا ۱۰:۰۰ صبح هر روز می‌توانید فرم خرید خود را تکمیل کرده و برای فروشنده ارسال کنید. ارسال و ثبت سفارش شما در سیستم معاملات توسط کارگزار رسمی شما انجام می‌گیرد. در مرحله بعدی، بین ساعت‌های ۱۰:۰۰ تا ۱۲:۰۰ همان روز می‌توانید اصلاحات قیمتی و حجمی را در سفارش خود اعمال کنید.

خریداران مجاز به معامله بازار برق

  • بازار مصرف‌کنندگان بزرگ برق: همه مصرف‌کنندگان برق بالای یک مگاوات در ساعت

  • بازار عمده‌فروشی برق: شرکت‌های توزیع برق و همچنین شرکت‌های خرده‌فروشی بر

با اقتباس از سایت‌ کارگزاری سرمایه و دانش

به قلم مهراز نوین

اشتراك گذاری نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *