وبلاگ

صنعت برق؛ ظرفیت‌های موجود و فرصت‌های از دست رفته

اتصال شبکه برق کشور به کلیه کشورهای همسایه، منابع وافر گاز طبیعی و نفت خام و وجود تخصص در امر ساخت و بهره‌برداری از نیروگاه‌ها از یک سو و نیاز روزافزون کشورهایی مانند عراق، ترکیه، پاکستان و افغانستان به انرژی برق از سوی دیگر، صنعت برق را به یکی از صنایع با رشد مطمئن، قابل اتکا و پایدار در بین صنایع مختلف کشور مطرح کرده است.

در کنار این افق روشن، ضعف اقتصاد صنعت برق در بخش کلان در تمام سال‌های اخیر موجب تضعیف این صنعت شده است. مشکل نقدینگی وزارت نیرو که در سال‌های اخیر به دلیل تامین کسری هدفمندی یارانه‌ها از منابع این وزارتخانه تشدید هم شده، موجب شده است که نیروگاه‌ها، مطالبات معوق سنواتی سنگینی از وزارت نیرو داشته باشند.

امروز تبادل برق ایران، در قیاس با ظرفیت‌هاى تولید کشور بسیار ناچیز است و همان میزان ناچیز هم متعلق به بخش دولتی است. در حال حاضر و در خوشبینانه‌ترین حالت ۲هزار مگاوات تبادل برق با کشورهاى همسایه وجود دارد که ۱۴۰۰ مگاوات آن صادرات و ۶۰۰ مگاوات واردات برق است و از این ۱۴۰۰ مگاوات صادرات، حدود ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ مگاوات آن فقط به کشور عراق صادر می‌شود. مادامی که موانع موجود در صنعت برق رفع نگردد، مبادلات برق ایران در همین محدوده اندک ۲ هزار مگاوات باقی خواهد ماند.

نبود راهبرد مشخص صنعتی به رغم وجود زیرساخت‌های قانونی و تأکید اسناد بالادستی، موانع ورود بخش خصوصی به صنعت برق ایران و راندمان پایین و اتلاف شبکه از جمله چالش‌های جدی است که در این زمینه مطرح می‌شود.

اشتراك گذاری نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *